Jean toont zich in Modava

6 februari, de start van het Condroz criterium met 21 natuurwedstrijden. Eigenlijk is het hier in Modave een pré-start omdat de uitslag er niet toedoet. Iedereen die vandaag uitloopt krijgt 5 bonuspunten.

De organisatie heeft haar start goed gekozen, niet de gezellige parochiezaaltjes of voetbalkantines die we binnenkort zullen aandoen, maar het kasteel van Modave waar we chique ontvangen worden in de Salle Furstenberg.

 

Nog even een praatje maken met Domenico Di Vito. Een oud gediende van deze challenge, en Willy Cortleven die vandaag een mooie 3de plaats zal halen in zijn categorie.

Even later staan we met ongeveer 800 dames en heren aan de start voor 5,8 of 11,6 km. Ik ken geen concurrenten buiten Robert Zaradski, een leeftijdsgenoot met ontelbare overwinningen waaronder de quatre cimes, marathons rond 2u20 en 5x finisher in de Iron Man te Hawai. Omdat hij op de 3de startrij staat blijf ik uit respect op de 5de rij staan. Zo kan ik 1 van mijn voorbeelden gadeslaan voor de start. Hij is heel ontspannen en maakt grapjes.

 

Het startschot klinkt. Na een plaatselijke ronde van 2km lopen we weer door de binnenkoer van het kasteel. Ik moet op een 15de plaats al naar mijn 2de adem zoeken. Het gaat nu richting bossen waar de overvloedige regen van de laatste dagen de paden tot een modderpoel hebben geschapen.

Was het tot nu toe alle zeilen bijzetten om bij de 2de groep aan te sluiten, zo makkelijk laat ik nu de anderen achter me op de glibberige stroken. Bij de splitsing zie ik slechts 2 lopers voor de korte afstand kiezen, de anderen moeten een steile helling van een cementgroeve over, zoals gewoonlijk mijn zwakke punt.

De anderen komen weer aansluiten. Gelukkig volgen er nu kilometers lange vettige stroken en kan ik weer weg raken. Tot mijn verbazing lopen de nummers 2 tot 6 nauwelijks 150 meter voor me. Blijven vechten dus, maar in plaats van plaatsen te winnen komt er een jonge kerel van MJ Sport weer aansluiten. Hij heeft gezien dat zijn ploegmaat niet ver voor ons uitloopt, en samen trekken we er naartoe.

 

We komen terug op beter beloopbare stroken. Op het plannetje had ik gezien dat het vanaf het fietspad over de oude treinroute nog een dikke km zou zijn. En net hier vraagt 1 MJ’er mij hoe ver het nog is. Ik antwoord 2 of 3 km en prompt lost hij de rol. Zijn maat blijkt me echter te sterk in de laatste steile klim, maar ik loop content als 7de over de meet.

 

Tijdens het uitlopen ga ik op zoek naar Ellen. Ze heeft het goed gedaan tot het fietspad, maar tijdens de laatste 1500m verliest ze wel wat plaatsen. Het ontbreekt haar op dit moment nog wat aan km’s, maar met een 18de plaats van 65 in de categorie dames mag ze tevreden zijn.

 

Ik mag als 2de na Robert Zaradski het podium op. De winnaar V1 Pierre Dochain van de challenge vorig jaar is 3de.