DLL marathon Eindhoven: door de ogen van Jean

De marathon voorbereiding van Eindhoven verliep dit jaar vlekkeloos zodat er een verbetering van mijn PR (2u47'17") er misschien wel inzat. Tot begin deze week... De duivelse darmproblemen speelden weer op zodat er heel wat van mijn koolhydraatopstapeling in het toilet verdween. Ellen kwam ter hulp met thees en infusies. De dag voor de start merkte ik weer beterschap, maar was onzeker over de wedstrijd. Zou ik langs de kant moeten voor een sanitaire stop? Zou ik het aandurven om een gelleke te pakken? Moet ik niet voorzichtiger starten, enkele vragen die door mijn hoofd spoken.

 

Zondagochtend 6u, enkele sneden grijs brood en voor een keertje geen koffie. Het is koud, heel koud. Aangekomen doe ik warme kleren over mijn ADD wedstrijd uitrusting aan. Het is vandaag ook Belgisch kampioenschap en dus mag ik niet in mijn paluko truitje lopen. Podium halen zal moeilijk zijn, maar niet onmogelijk.

Op papier zijn er slechts 3 lopers sneller bij de categorie 45+. Christian Plume 2u37', Christophe Moreau 2u40' en Erik Lynen 2u43', een Nederlander die voor het Belgische AVT uitkomt. Ik loop Marc Corstjens tegen het lijf, Belgisch recordhouder op de 1500m (3'37") en nu manager van enkele Afrikanen. Hij zal de wedstrijd op de motor volgen en klaagt ook over de koude. Ik stel hem voor mijn warme blouse te geven net voor de start en hij neemt me prompt mee naar de atletenruimte. Daar zit ik dan langst Steven Chebogut uit Kenia die de marathon zal winnen in 2u05'51". Ik maak er een praatje met Steven Heemskerk die een Noorse en Finse vrouw naar 2u36' zal proberen te hazen. Bijkomend voordeel is dat ik nu 5' voor de start mee de elitebox in mag en de spieren zo niet afkoelen. In de box ga ik op zoek naar Christophe Castermans die ik graag bij zijn debuut wil bijstaan. Ik kan hem echter niet vinden.

 

Het startshot klinkt en al snel wordt duidelijk dat 4'/km misschien wel wat snel is. Ik wil vooral een "vlakke" wedstrijd lopen. Na 5km staat de klok op 20'12" en op 10km 40'23". Christophe zal nu wel dadelijk komen denk ik. Het valt me tegen dat er zo weinig lopers aan dit tempo lopen en vaak is het alleen duwen tegen de Noordoosten wind die de gevoelstemperatuur gevoelig omlaag duwt. 15km in 56'24" en net voor de 20km (1u20'53") neem ik een eerste gelleke. Hopelijk slaat het niet op mijn darmen, maar zonder riskeer ik ook niet. Ik neem wat water en het is zo koud dat ik het wel 15" laat rondwalsen in mijn mond alvorens het door te slikken. Halfweg 1u25'23", sub 2u50' zal moeilijk worden.

Ik ben nu alleen op weg en in gedachten verzonken tot ik een bekende stem mijn naam hoor roepen. Christophe Moreau is uit de wedstrijd gestapt met een hamstringblessure en wenst me succes. Zit er een podiumplaats nu toch in? Het geeft alleszins een boost waardoor ik aansluit bij een klein groepje net voor een lange strook wind tegen. 30km, 2u01'40", ik voel me nog steeds goed.

Nu en dan raap ik een te snel gestarte atleet op. In de bochten kijk ik soms om of ik Cas niet zie komen. 35km 2u22'29", het tempo is een beetje gezakt en An-Sofie Claeys komt me voorbij, ze zal 3de senior vrouw worden. Ik panikeer niet. Het tempo is nog redelijk goed.

 

Op km 40 komt een atleet van Vabco Mol me voorbij. Is Benny Vangenechten ook 45+? Ik moet nu vol aan de bak om zijn tempo te volgen. De aanmoedigingen in de "Cafeestraat" zijn oorverdovend. Ik ken de aankomststrook goed en versnel geleidelijk tot hij kraakt. 2u52'06 en een derde plaats op het BK marathon 45+. Ik ben tevreden.

 

Even verder zie ik een glunderende Christophe Castermans. Hij is altijd voor me geweest. Wat een marathondebuut! Een dikke proficiat aan hem en onze good old Tony. Nu hebben we weer een reden om woensdag ene te drinken!