Jean en Ellen: Door de wind, door de regen, bij zon en bij warmte!

Het toeristisch dorp aan de Ourthe is de gastheer van de 15de “Condroz “ wedstrijd.

 

Een beetje atypisch want geografisch niet Condroz gebied. Helemaal niet erg voor ons. Want nu krijgen we Ardense rotsen voorgeschoteld. Zoals steeds in Wallonië heeft de plaatselijke joggingclub eigenaardige organisatiekronkels.

 

We starten met een grote bende in de sporthal en moeten dan via een kleine opening naar buiten waar een bocht van 120° ligt. Ik start daarom op de eerste rij; Een goede keuze zo blijkt want mijn concurrenten komen pas na 1 km langszij. Ellen heeft minder geluk. Door laat toiletbezoek moet ze achteraan aansluiten en zal ze pas na enkele kilometers “haar” plaats innemen. Het parkoers is vandaag veel steniger en de eerste helft overwegend stijgend. Ik heb als doel mijn 3de plaats te verstevigen en moet daarvoor Benoit Schoumaekers achter me zien te houden maar deze heeft andere plannen en snelt me in de eerste klim voorbij. Ik laat hem begaan en zal hem nog voor het hoogste punt weer bijhalen. Ik voer nu strijd met de nummers 1 en 2 in de V2 categorie en zal hen pas in de slotfase tijdens een technische afdaling op achterstand zetten.

 

Ik finish als 11de algemeen en 3de V1. Eindelijk nog eens podium en Robinet, de 2de is niet zo ver voor me. Ik zal zijn plaats volgende weken blijven bestoken.

 

Ellen zie ik snel de moeilijke afdaling nemen. Ze bekroond haar inhaalrace met een 8ste plaats. Ze finisht tegenwoordig regelmatig in de top 10 en verstevigd haar 7de plaats in de tussenstand.

 

Een lekker forelletje zou nu wel smaken…

Trail des deux Ours Nandrin

Deze wedstrijd was me al eerder opgevallen doordat rock en running zouden verenigd worden. In de aanloop naar de halve marathon van Grivignée heb ik wat stevige duurlopen nodig en deze trail van 18 km met 300 hoogtemeters is een goeie training.

 

Ook heb ik goede ervaringen hier, want ik pakte er eerder dit jaar in mijn categorie de overwinning in een wedstrijd van de Condroz Challenge.

 

Samen met Ellen sta ik om 19u aan de start midden op het festival plein. Het is een zelfvoorzienende trail, dus zien we veel rugzakjes en zelfs hoofdlampen voor de lopers van de 30km. Er wordt ons gezegd dat er door het uitzonderlijke weer (30 gr) op 2 plaatsen waterbakken zullen staan; waardoor ik beslis om geen rugzak om te doen, maar een kartonnen beker te vragen bij een italiaanse koffiebar. Deze gaat opgeplooid in mijn zak. Door het warme weer start ik wat rustiger, maar na 2 km bevind ik me toch al in 8ste positie. We lopen in het begin over straat, veldwegen en privé terrein tot bij de splitsing van 5km. Ik kom er als 5de aan en de man voor me draait als enige het lange parcours op. Van nu af aan wordt het mooier! Technische single tracks, afgewisseld met passages door weide, mais en akker, en heel mooie vergezichten vergezeld van een mooie ondergaande zon. Ik haal nummer 3 in en zal de rest van de wedstrijd niemand meer voor of achter me zien. Na de 2de maal mijn bekertje gevuld te hebben bevind ik me op het hoogste punt en daal op de Chaussée Romain richting bos waar het nog steiler afdaalt richting een meer. Hier moesten we tijdens de Condroz wedstrijd in Fraiture, waar ook Nora en Patrick mee deden steil een 'muur' op en verloor ik kostbare plaatsen en tijd, maar nu ben ik vastberaden om niet te wandelen. Het lukt, en voelt als een overwinning, een teken dat het veel beter is met de longen. De volgende km´s is het nog een beetje opletten als ik van een veld het bos induik omdat het wat donker wordt, maar ik doe het nu voorzichtig aan en geniet na 1u20 van de warme welkomst en de koude sproeiinstallatie bij de meet voor het podium. Na wat bijgetankt te worden ga ik terug op zoek naar Ellen en al na 2km komt ze breedlachend als 4de vrouw me tegemoet. Ze is nog heel fris en mist een podiumplaats door de 2 sanitaire stops die ze maakt.

 

Na de douche genieten we nog van de muziek en de warme zomeravond. Als derde kreeg ik een gratis inschrijving voor de trail Des Ardennes in het najaar.